De ondergrondse Kerk in China nú

van onze correspondent

Toen de communisten China bezet hadden in 1949, richtte de Communistische partij in 1957 een organisatie op, genaamd de Chinese Patriottistische Katholieke Associatie (CPCA). Alle priester moesten zich erbij aansluiten om als wettig erkend te worden; zo niet, dan waren ze onwettig. We weten dat Paus Pius XII in zijn  encycliek Ad Apostolorum Principis van 29 juli 1958 de houding en activiteiten van CPCA betreurde en bisschoppen die deel namen aan de consecratie van nieuwe bisschoppen die geselecteerd waren door de CPCA, geëxcommuniceerd verklaarde. Toen de CPCA gevestigd werd, verdwenen alle gelovigen onder de grond om de CPCA te verwerpen en zich aan te sluiten bij de ondergrondse. Het betekende dat je de geloofsgetrouwe priesters hielp en beschermde, en onderdak bood aan de ondergrondse Kerk.

In de jaren ‘80 kwam er een verandering. Na de dood van Mao verminderde stapsgewijs de druk van de Communistische Partij van China op religieuze zaken. Zowel de CPCA als de ondergrondse Kerk mochten priesters naar het Vaticaan sturen en het Vaticaan mocht ook afgevaardigden sturen om in China te reizen. Kardinaal Jozef Zen was een van hen. Ironischerwijze bracht hij de leer van Vaticanum II naar de CPCA en de ondergrondse toen hij van de CCP les mocht geven in een seminarie van 1988 tot 1995.

Men zal nieuwsgierig zijn naar de reden waarom de CPCA en de ondergrondse Kerk op vreemde wijze 60 jaar lang naast elkaar kunnen hebben bestaan, en dat leken zich bij beiden konden aansluiten. Dat kwam, doordat het  Vaticaan beide aanvaardde. Ik denk dat de bedriegers in het Vaticaan niet willen spreken over de encycliek Ad Apostolorum Principis. Daarom aanvaarden ze beide kanten, zwijgen over de CPCA en zaaien ze verwarring onder de leken. Wat kunnen we doen?

Het grootste probleem voor de Chinese Katholieken, of ze nu priester zijn of leek, is dat ze te weinig weten van de Katholieke leer. Eén oorzaak is de dertigjarige isolatie en het publieke verbod, opgelegd door de CCP, die de poort van China naar de buitenwereld sloot in 1949 en heropende in de jaren tachtig. Het is moeilijk stof te vinden van voor 1949.

Een andere oorzaak is het gebrek aan talenkennis van de gewone Chinees. Ze zijn zwaar afhankelijk van inheemse priesters en Chinese boeken om gecatechetiseerd te kunnen worden. Erg genoeg is al wat ze kunnen vinden geproduceerd en vertaald in Taiwan of het bisdom van Hong Kong en zwaar doordrongen van de Vaticanum II secte.

Intussen wacht het Vaticaan op de dood van de ondergrondse bisschoppen. Benedictus XVI heeft het privilege herroepen dat Johannes-Paulus II in de tachtiger jaren aan de ondergrondse bisschoppen had verleend, om bisschoppen te wijden zonder mandaat van de ‘Paus’. Het Vaticaan wijst nu de CPCA-bisschoppen aan als opvolger in het ene diocees na het andere. Er is geen noodzaak een verdrag te sluiten tussen het Vaticaan en de CPCA.

Hoe kunnen we de Chinezen helpen? Ik denk dat de enige manier is het vertalen en verspreiden van de ware Catechismus, zo veel mogelijk. Misschien kan‘kardinaal’ Zen van Hong Kong bekeerd worden. Bijna alle ondergrondse priesters worden door hem geleid. Als hij traditionele toestaat de ondergrondse Kerk te helpen, de Pius X-broederschap of sedeviscantisten, zullen de ondergrondsen die accepteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.