Augustinus’ Belijdenissen

Augustinus, belijdenissen

Klik op de regel hierboven om het boek bij u binnen te halen.

De Confessiones is het bekendste werk van Augustinus en behoort tot de wereldliteratuur. Van geen ander werk zijn er zoveel vertalingen, bloemlezingen en navolgingen bekend als van deze ‘autobiografie’. Een echte autobiografie in de moderne betekenis van het woord is dit boek niet; daarvoor bevat het veel te weinig biografische gegevens. Augustinus heeft dan ook met het schrijven van zijn Belijdenissen een ander doel voor ogen dan zijn plaats in de geschiedenis vastleggen.
Augustinus schrijft zijn Confessiones niet voor zichzelf. Hij kiest als titel de meervoudsvorm van ‘confessio’ Confessiones omdat hij verscheidene ‘belijdenissen’ wil afleggen. Hij wil allereerst voor God zijn schuld belijden, zijn zonden opbiechten. Daaraan refereert de (sub-)titel van sommige edities: Het leven van een zondaar (BOA 229) of De biecht voor God van een groot man (BOA 82). Hij belijdt zijn vroegere kwaad om andere mensen een hart onder de riem te steken. Vervolgens wil hij God erkennen, plaats maken voor God, Hem blijven zoeken en Hem in al zijn beslissingen betrekken.
Door God te zoeken en te vinden is hij in zijn voordeel veranderd. Zijn bekering maakt Augustinus nederig. Daarom wil hij, een klein deeltje van de schepping (Conf.1,1), bovenal God loven en eren.
Honderden keren roept hij God aan om God te prijzen en ons verstaan van God te vergroten. Wanneer Augustinus voor het lezersoog van iedereen zijn eigen identiteit onderzoekt waarbij hij in dialoog met God zijn emoties en gedachten eerlijk opschrijft, zet hij ons aan tot zelfonderzoek.
Augustinus vertelt dat we alleen onszelf leren kennen door God in ons binnenste toe te laten. God staat voor de hele wijsheid, waarheid, inzicht. Augustinus schrijft zijn Confessiones om met zijn eigen levensloop als voorbeeld, ons dichter bij God te brengen. De juiste leeswijze is dan ook lezen met het hart. Augustinus is voortdurend in gesprek met God, maar ook met de lezer:

[2] Voor u is het duidelijk wie ik ben. … Mijn belijdenis voor uw ogen, mijn God, is dus een belijdenis in stilte en ook weer niet. Ze maakt geen geluid, maar haar gevoel schreeuwt het uit. En ik kan mensen ook niets naar waarheid zeggen, als u het niet eerst uit mijn mond hebt gehoord. En u hoort het pas van mij, als u het mij eerst zelf hebt gezegd.

[3] Wat voor band heb ik dan met mensen dat zij mijn belijdenis mogen horen? Willem zij soms al mijn kwalen genezen? Zijn het mensen die alles willen weten over een ander, maar niet van plan zijn zichzelf te corrigeren? Waarom willen ze dan van mij horen wie ik ben, als ze niet van U willen horen wie ze zelf zijn? …

[6] … Voor de mensen, de mensen die U mij opdraagt dienstbaar te zijn, zal ik mijzelf uitspreken: niet wie ik geweest ben, maar wie ik geworden ben en nu ben.
(Conf. 10, 2-3 en 6 vertaling Wim Sleddens)

Inleiding overgenomen van: https://augustinus.nl/pathtoimg.php?id=871

1 De Rynck & Welkenhuysen, De oudheid in het Nederlands : repertorium en bibliografische gids voor vertalingen van Griekse en Latijnse auteurs. – Baarn : Ambo, 1992. – (Met suppl. : 1997) online:

Klik om toegang te krijgen tot rync001oudh01_01.pdf

Dit citaat van Semmius ook in: John Exalto ‘Orating from the pulpit’ in: Augustine beyond the Book: Intermediality, Transmediality, and Reception / ed. by Karla Pollmann, Meredith J. Gill. Brill, 2012. p. 206. Voor de uitwisseling van gedrukte teksten en illustraties tussen de noordelijke en zuidelijke Nederlanden tijdens de Tachtigjarige Oorlog zie ook: Feike Diets, ‘Under the Cover of Augustine: Augustinian Spirituality and Catholic Emblems in the Seventeenth-Century Dutch Republic’ in: Augustine beyond the Book: Intermediality, Transmediality, and Reception / ed. by Karla Pollmann, Meredith J. Gill. Brill, 2012, p. 167-194
2
‘The thirteen books of Confessions… are the only work of Greek-Latin late antiquity which is undisputedly considered world literature’, Dorothea Weber ‘Confessions’ in: Oxford Guide of the Historical Reception of Augustine (OGHRA) / ed. Karla Pollmann. vol. 1 p. 167.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.