Vasten voor de kerk

“Toen Jezus twaalf jaar oud was, gingen ze naar Jeruzalem volgens de gebruik van het feest. Toen de feestdagen voorbij waren, keerden ze terug, maar het kindje Jezus bleef in Jeruzalem, zonder dat zijn ouders het merkten. En denkend dat hij bij hun gezelschap was, ze liepen een dag; en zij zochten Hem onder hun geliefden en hun kennissen. Maar ze vonden hem niet en keerden terug naar Jeruzalem om hem te zoeken.

“Drie dagen later vonden ze hem in de tempel, zittend in het midden van de schriftgeleerden, luisterend naar hen en hen ondervragend. En al degenen die naar hem luisterden waren verbaasd over zijn wijsheid en zijn antwoorden.

“Toen ze hem zagen, waren ze verbaasd, en zijn moeder zei tegen hem:

‘Mijn zoon, waarom deed je ons dit aan? Je vader en ik waren overstuur naar je op zoek.’ Hij antwoordde hen: ‘Waarom zocht je mij ? Wist je niet dat ik er moet zijn voor de dingen die de dienst van mijn Vader aangaan?’ Maar ze begrepen niet wat Hij tegen hen zei.

“En hij daalde met hen af ​​en kwam in Nazareth; en Hij was hen onderdanig. Maar zijn moeder bewaarde al deze dingen in haat hart.

En Jezus groeide in wijsheid, leeftijd en genade voor God en voor de mensen. » Luc. 2,42-52.

Het evangelie van het terugvinden van het kind Jezus in de tempel is ons vertrouwd, we mediteren erover door de vreugdevolle mysteries van de rozenkrans. Het bevat een geweldige les voor onze tijd waarbij we wel mogen stil staan.

De Heilige Maagd Maria en de Heilige Jozef hadden geloof, een enorm en nverwoestbaar geloof. Dus ze wisten dat Onze Lieve Heer Jezus Christus God is, Hij is almachtig, Hij is oneindig wijs, dat zijn heilige wil altijd wordt gerealiseerd. Dus het lijkt ons dat ze rustig hadden moeten blijven, ervan overtuigd dat hij er is niets mis met Jezus. Het is zo niet dit geweest: het waren drie dagen van angst, biddend smeken, verdriet. Geloof, zelfs het grootste geloof in de wereld zoals dat van Onze Lieve Vrouw, neemt de zorgen niet weg; het verdrijft de pijn niet uit het hart: de rol ervan is niet om het kruis te onderdrukken of natuurlijk lijden te beëindigen, het is van een andere orde. Het geloof verlicht het verstand en leidt ons naar het hart van het mysterie van de liefde van God.

In de crisis van de kerk – in het midden waarvan de goede God ons heeft geplaatst voor onze eeuwige redding – is onze situatie vergelijkbaar.

We geloven, we weten dat de katholieke kerk de woorden heeft van eeuwig leven. De poorten van de hel zullen niet over haar zegevieren. Punt. Maar deze absolute zekerheid neemt de pijn van de strijd niet weg. Het geloof, zo levend als men het bezit, doet de angst niet verdwijnen die deze constatering voortbrengt: de crisis duurt en duurt; de strijders  verslappen ; de dwalingen woekeren zelfs bij hen die het geloof willen verdedigen, de katholieke leer wordt meer en meer vergeten. De bisschoppen gewijd in de tijd dat er kerkelijke autoriteit was – zij die het geloof hebben bewaard – zijn zeer zeldzaam en manifesteren zich niet, en toch zijn zij het die de apostolische opvolging moeten doorgeven en aan het begin staan van de vernieuwing (zeer pijnlijk zonder twijfel) van de schittering van de kerk.

Dit jaar begint de vasten rond dezelfde tijd als de maand van Sint Jozef. Waarom zouden we er geen speciale tijd van maken van vereniging met de angst die de H. Jozef en Onze Lieve Vrouw hebben gevoeld op hun zoektocht naar Jeruzalem? Waarom zouden we niet onze gebeden en boetedoeningen aanbieden voor de intentie van de Heilige Kerk Katholiek, waarvan Sint Joseph de patroonheilige is?

Hij die het breken van het hart heeft gekend zal wel weten hoe hij onze vurige wens dat deze beproeving eindigt moet brengen naar de troon van de barmhartigheid van God. Mogen we ons nederig terugvinden aan de voet van het Authentieke Leergezag van de Kerk, ‘verwonderd over Zijn wijsheid en Zijn antwoorden.’

E.H. H. Belmont in Onze Lieve Vrouw van de Heilige Hoop n. 31x, maart 2016.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.