Sint Peter Fourier en zijn bescherming

Sint Peter Fourier werd op 30 november 1565 geboren in het Lotharingse plaatsje Mirecourt. Op twintigjarige leeftijd trad hij toe tot de augustijner koorheren. Vier jaar later ontving hij de priesterwijding in de St-Simeon te Trier. Hij kreeg de verwaarloosde parochie van Mattincourt als standplaats toegewezen. Van daaruit bemoeide hij zich met de hervorming van zijn eigen religieuze gemeenschap.

Intussen was hij geestelijk leidsman van Alix Le Clerc uit het naburige plaatsje Hymont. Hij wist haar enthousiast te maken voor zijn plannen om een schooltje voor meisjes te beginnen. Uit hun samenwerking kwam de zustercongregatie van de Kanunnikessen van Onze Lieve Vrouw voort, die in 1606 officieel werd gesticht. Het moederhuis stond in Nancy. Alix, die de kloosternaam Marie-Thérèse de Jésus had aangenomen, werd er zelf de eerste overste († 1622; feest 9 januari).

De stichting van een soortgelijke congregatie voor mannen is er nooit van gekomen. Gevlucht voor de antiklerikale maatregelen van de koning, stierf hij in het plaatsje Gray bij Dijon, Bourgondië. Hij staat te boek als een zachtmoedig man, toonbeeld van vergevingsgezindheid en naastenliefde.

Verering & Cultuur
Hij werd bijgezet in zijn parochiekerk te Mattincourt. Op zijn graf gebeurden vele wonderen, zodat het een druk bezocht bedevaartsoord werd; hij werd vereerd als ‘de’ heilige van Lotharingen. Het was paus Benedictus XIII († 1730) die hem in 1730 zalig verklaarde; in 1897 volgde zijn heiligverklaring door paus Leo XIII († 1903). (1)

In de zware tijden waarin hij leefde, schreef hij de boeren voor om aan hun huis- en staldeuren de volgende tekst op te hangen:

‘Maria is zonder erfzonde ontvangen.’

Zijn parochie bleef voor plundring, moord en besmettelijke ziekte gespaard. De aangrenzende parochies niet. De duivel kan heel goed lezen en haat Maria!

1d

(Ill: Garitan – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31493285)

(1) Bron: https://www.heiligen.net/heiligen/12/09/12-09-1640-pierre.php

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.