Protestantse spiegeling

U kent wellicht het schilderij dat Dirk van Delen in 1630 maakte van de beeldenstorm door de Calvinisten in 1566

Toen in 1662 onder Lodewijk de 14e de Fransen een groot deel van Nederland bezetten, herkregen de Katholieken hun vrijheid, en daarmee een deel van hun kerken terug. Natuurlijk verwijderden ze de protestantse kerkmeubelen en rouwborden daaruit.

Dat was voor Jan Jacobsz. van den Aveele aanleiding bovenstaande ets te maken: ‘Gefantaseerde voorstelling van de vernieling van de protestantse kerkmeubelen en rouwborden in de Dom te Utrecht om de kerk weer te kunnen inrichten voor de Katholieke kerkdienst.’ 1672.

De prent van Van den Abeele lijkt een weerspiegeling van de roerselen tijdens de Beeldenstorm. Toch is er een groot verschil: toen ging het om bezetting, vernieling en plundering, nu gaat het om opruiming. Wel wat gemeen, om te doen alsof de Katholieken even onrechtmatig en vernielzuchtig te werk gingen als toen.

Meer: tot 9 juni in het Utrechts archief: https://www.bezoek-utrecht.nl/agenda/3299720615/tentoonstelling-rampjaar-1672-1673

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.