Loop niet in de val van Garabandal

Er zijn duizenden en duizenden verschijningen gerapporteerd, aan verschillende personen, van de Allerheiligste Maagd Maria, onze Heer Jezus Christus en verschillende heiligen. In haar wijsheid onderzoekt de Heilige Moederkerk een dergelijke ernstige bewering en verklaart deze ‘geloofwaardig’, of verwerpt de verschijning als vals, of velt geen oordeel in afwachting van verder bewijs.

Om te laten zien hoe bezorgd de Kerk is voor het eeuwige welzijn van haar leden, hebben zeer weinig verschijningen haar goedkeuring gekregen. Het geloofwaardige bewijsmateriaal moet onweerlegbaar aantonen dat de hemel heeft gesproken, zodat niemand op een dwaalspoor wordt gebracht door fraude, geesteszieken of het bedrog van Satan. Alleen de volgende mariale verschijningen hebben kerkelijke goedkeuring vóór Vaticanum II (aangezien er momenteel, tijdens de Grote Afval) geen autoriteit is om een ​​oordeel te vellen. Merk op hoe weinig het er zijn; slechts tien (10):

1. Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe (vond plaats 1531; goedgekeurd 1555)

2. Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderbare Medaille (vond plaats 1830; goedgekeurd 1837)

3. Onze-Lieve-Vrouw van La Salette (vond plaats 1846; goedgekeurd 1851)

4. Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes (vond plaats 1856; goedgekeurd 1862)

5. Onze-Lieve-Vrouw van Knock (vond plaats 1879; goedgekeurd 1879)

6. Onze-Lieve-Vrouw van Fatima (vond plaats 1917; goedgekeurd 1930 door de plaatselijke bisschop en in 1940 door paus Pius XII)

7. Onze-Lieve-Vrouw van Goed Success / van Quito (vond plaats 1594-1634; goedgekeurd 1611 terwijl het nog steeds plaatsvond)

8. Onze-Lieve-Vrouw van Hoop (vond plaats 1871; goedgekeurd 1872)

9. Onze-Lieve-Vrouw van Beauraing (vond plaats 1932-1933 ; goedgekeurd 1949)

10. Onze-Lieve-Vrouw van Banneux (vond plaats 1933; goedgekeurd 1949)

Er zijn zeven gevallen waarin de Heilige Stoel en de plaatselijke Ordinaris zich niet rechtstreeks hebben uitgesproken over het bovennatuurlijke karakter van de verschijning, maar impliciet hebben bevestigd dat zij waarheidsgetrouw is, door de openbare religieuze activiteit goed te keuren die geïnspireerd is door de verschijning en / of door liturgische verering te autoriseren:

1. Onze Vrouwe van de Pilaar (vond plaats in 40 na Chr. terwijl Maria nog leefde; beschouwd als de eerste mariale verschijning, waarin onze gezegende Moeder de apostel St. Jacob de Meerdere assisteerde)

2. Onze Lieve Vrouw van Walsingham (vond plaats 1061)

3. Onze Lieve Vrouw van de berg Carmel (vond plaats 1251)

4. Onze-Lieve-Vrouw van de Wacht (vond plaats 1490)

5. Onze-Lieve-Vrouw van Siluva (vond plaats 1608)

6. Onze-Lieve-Vrouw van Pellevoisin (vond plaats 1876)

7. Onze-Lieve-Vrouw van Sion (vond plaats 1842).

Daarom hebben vanaf 40 tot 1958 slechts 17 verschijningen van Maria expliciete of impliciete kerkelijke goedkeuring. Is Maria sinds de Grote Afval, ingeluid door het Roversconcilie van Vaticanum II, niet meer verschenen? Het grootste deel van deze goedgekeurde waarnemingen vond plaats in de 19e en 20e eeuw. Zou het kunnen dat het einde nabij is, en dat ze daarom toen verscheen en nu niet meer? Misschien verschijnt ze, maar hebben we geen autoriteit om ze geloofwaardig te verklaren?

Ik heb vaak geschreven tegen degenen die ik ‘Apparitionisten’ noem: het zijn mensen die privé-openbaringen en verschijningen, of ze nu wel door de kerk zijn goedgekeurd (zoals Onze Lieve Vrouw van Fatima) of niet (zoals Onze Lieve Vrouw van de Rozen) verheffen boven de leer van de Kerk. Ze zijn geobsedeerd door de vermeende ‘ware betekenissen’ van berichten (alsof hun redding ervan afhing), of accepteren ze zelfs met uitsluiting van de ware kerkelijke leer op sommige gebieden. Wijlen ‘Eerwaarde Heer’ Nicholas Gruner[1] valt vierkant in deze categorie.

Persoonlijk vind ik niet dat Traditionalisten zich bezig moeten houden met privé-openbaringen. Om de terminologie duidelijk te maken, ‘prive-openbaring’ heeft niets te maken met het aantal personen dat beweert iets gezien en / of ervaren te hebben. ‘Privé-openbaring’ verwijst naar de Goddelijke Schat van Openbaring die aan de Kerk is gegeven voor elk mens om te geloven, zodat zij gered kunnen worden. De Publieke Openbaring eindigde met de dood van de laatste apostel, St. Johannes, in 100 AD.  ‘Privé-openbaring’ verwijst naar alle communicatie door God (direct of indirect) met mensen na het einde van de Publieke Openbaring. Ik kan niet sterk genoeg benadrukken dat geen enkele openbaring door de katholiek moet worden aanvaard, inclusief die welke de kerk ‘geloofwaardig’ acht. Je kunt een of meer van de bovenstaande mariale verschijningen verwerpen en dan ben je geen ketter, noch zondaar.

Dit betekent niet dat privé-openbaringen ‘nutteloos’ zijn. Het is duidelijk dat als de Kerk iets goedkeurt dat geloofwaardig is, we het kunnen geloven zonder bang te zijn om tegen geloof of moraal te zondigen. God communiceert met ons met een reden. Ik weiger echter om me in argumenten te mengen over wat een bepaalde verschijning of een bepaalde openbaring ‘echt betekent’. Bovendien kunnen we door het bestuderen van de goedgekeurde theologen het Ene Ware Geloof leren, en ons Katholiek zijn zo goed mogelijk maken in deze aller-moeilijkste tijden. Om zeker te zijn, geloof ik in goedgekeurde verschijningen zonder ze het centrale punt van geloof te maken. Ik heb devotie voor Onze Lieve Vrouw van Hoop en Onze Lieve Vrouw van Fatima. Ik draag het vijfvoudige Scapulier, bid dagelijks de rozenkrans, plaats het ‘Fatima-gebed’ aan het einde van elk tientje, en probeer elke eerste zaterdag van de maand de Mis bij te wonen. Dit zijn grote katholieke devoties, die alle Traditionalisten zouden moeten proberen te handhaven. Ik zie ‘Rusland heiligen’ niet als een wondermiddel tegen de Grote Afval. Ik zal ook niet over specifieke uitspraken kibbelen die Onze Lieve Vrouw zou hebben gezegd.

Ik merkte dat ik onlangs aan privé-openbaringen dacht, toen een goede en trouwe Traditionalistische priester die ik ken me vertelde dat hij een paar jaar geleden Garabandal in Spanje bezocht, om te bidden waar de vermeende verschijningen van Onze Gezegende Moeder plaatsvonden van 1961-1965. Ik was nogal verrast dat hij geloofde in hun authenticiteit. Garabandal gebeurde op het raakvlak van het Roversconcilie. Johannes XXIII was paus aan het begin van deze ‘verschijningen’, maar er was nog geen formele ketterij verklaard en de meeste bisschoppen hadden gewone jurisdictie. Op 21 november 1964 werd de Vaticanum II-sekte formeel opgericht met de ondertekening van het ketterse document Lumen Gentium[2] door Montini (Paul VI), en de veronderstelde verschijningen eindigden in hetzelfde jaar als Vaticanum II in 1965. Garabandal was op dat moment noch goedgekeurd noch veroordeeld. De Vaticanum II sekte legde in 1970 de volgende verklaring af via de zogenaamde ‘Congregatie voor de Geloofsleer’ (sic):

‘De Heilige Stoel heeft altijd geoordeeld dat de conclusies en disposities van de bisschop van Santander [Garabandal ligt in het bisdom Santander] voldoende veilige richtlijnen waren voor het christelijke volk en aanwijzingen voor de bisschoppen om mensen te ontmoedigen deel te nemen aan bedevaarten en andere daden van toewijding die zijn gebaseerd op claims die verband houden met of zijn gebaseerd op de vermoedelijke verschijningen en berichten van Garabandal. Om te antwoorden op bepaalde twijfels die u in uw brief hebt geuit, wil deze Heilige Congregatie beweren: dat de Heilige Stoel nooit zelfs indirect de Garabandal-beweging heeft goedgekeurd, dat zij nooit Garabandal-promotors of centra heeft aangemoedigd of gezegend.’

Hoewel duidelijk wordt gesteld dat de sekte nooit Garabandal heeft goedgekeurd, is het nooit door hen veroordeeld, zoals het geval was in veel valse verschijningen, zoals de (duidelijk nep) ‘Onze Lieve Vrouw van de Rozen’ uit het bisdom Brooklyn.

Mijn doel bij het schrijven van dit bericht is tweeledig:

1. Om de criteria van de kerk uiteen te zetten met betrekking tot hoe zij privé-openbaringen beoordeelt, en

2. Om deze reeks criteria toe te passen op de vermeende verschijningen van Garabandal.

Ik hoop hierbij dat mijn lezers begrijpen hoe spiritueel gevaarlijk het is om zich te veel zorgen te maken over privé-openbaringen, en waarom ik persoonlijk (door de criteria van de kerk toe te passen) Garabandal verwerp. Ik heb twee belangrijke bronnen gebruikt bij het samenstellen van dit bericht: Visions, Revelations en the Church [1961] door theoloog Volken en The Mystery of Garabandal [2015] door L.R. Walker. Walker is een ‘conservatieve’ bekeerling tot de Vaticanum II-sekte, die in Garabandal gelooft, maar toch uitstekend alle aspecten van de zaak presenteert. Het boek is grondig onderzocht, inclusief interviews met de nog levende zieners en andere verhalen uit de eerste hand.

Garabandal: een korte achtergrond

Het dorp San Sebastian de Garabandal in Spanje was een schilderachtige plaats met ongeveer 75 huizen in 1961. Het was grondig katholiek, zoals men alleen kon verwachten van het Spaanse pre-Vaticanum II. De dorpelingen stopten elke dag met werken om vijf tientjes van de rozenkrans te bidden, en elke avond liep een andere dorpeling door de straten met een handbel om de mensen op te roepen om te bidden voor de rust van de zielen in het vagevuur en onmiddellijk daarna hun gezinsavondgebeden te zeggen. Naar de dagelijkse Mis gaan was de norm.

Het was op deze plek dat op 18 juni vier jonge meisjes (drie twaalfjarigen en een elfjarige) die avond betrokken waren bij het stelen van appels uit de boom van een leraar. De meisjes waren Mari Loli Mazon (1949-2009), Jacinta Gonzalez (1949), Mari Cruz Gonzalez (1950) en Maria ‘Conchita’ Concepción Gonzalez (1949). ‘Gonzales’ was een veel voorkomende naam. Jaci was de neef van Conchita; er was geen andere relatie. Conchita werd beschouwd als de slimste, mooiste en meest ondeugende. Ze zou worden beschouwd als de ‘belangrijkste ziener’ van deze privé-openbaringen, net zoals Lucia zo in Fatima werd beschouwd.

Volgens een ‘officiële’ Garabandal-website hoorden de meisjes plotseling een geluid als donder.

Daar, voor hen, was een stralende engel. Hij zei niets en verdween al snel. Bleek en zichtbaar geschrokken, renden ze naar de dorpskerk en vertelden over de verschijning. De volgende dagen bleven de meisjes de engel zien. Op 1 juli sprak hij: ‘Weet u waarom ik gekomen ben? Het is om u aan te kondigen dat morgen de Heilige Maagd aan u zal verschijnen als Onze-Lieve-Vrouw van de berg Carmel.’( Zie https://www.garabandal.us/garabandal)

De hoofdboodschap van ‘Maria’ was deze: we moeten veel Offers brengen, veel boete doen en het Heilig Sacrament regelmatig bezoeken. Maar eerst moeten we een goed leven leiden. Als we dat niet doen, zal ons een tuchtiging overkomen. De beker is al vol en als we niet veranderen, zal een zeer grote kastijding over ons komen.

Er werden drie grote gebeurtenissen voorspeld die de mensheid zullen overkomen:

 • De Grote Waarschuwing, wanneer alle levende mensen hun zonden zullen zien, alsof ze weerspiegeld worden in een spiegel, en zullen begrijpen wat ze moeten doen om zich te bekeren.
 • Het Grote Wonder, dat binnen een jaar na de grote waarschuwing zal plaatsvinden. Het laat een permanent teken achter in Garabandal, dat kan worden gezien en gefotografeerd, maar niet aangeraakt of uitgelegd door de wetenschap.
 • De Grote Kastijding, wat iets verschrikkelijks is dat de wereld zal overkomen als de mensheid niet goed reageert op de waarschuwing en het wonder.

De ouders van de meisjes waren sceptisch, maar al snel geloofde het hele dorp het, en de mensen stroomden naar het kleine dorp om erachter te komen waar de berichten allemaal over gingen, hopend iets bovennatuurlijks te zien. Op 18 juni 1965 ontving Conchita precies vier jaar later de ‘laatste boodschap’ van Garabandal.  Ze was nu 16 jaar oud en het Roversconcilie zou op 8 december sluiten. Het bericht werd openbaar gemaakt op of rond 2 juli 1965. Het luidde: ‘Aangezien mijn Boodschap van 18 oktober niet is nageleefd en deze niet aan de wereld is bekendgemaakt, zeg ik je dat dit de laatste is. Voorheen was de beker vol; nu loopt het over. Veel priesters volgen de weg naar verderf en met hen nemen ze nog veel meer zielen mee. Aan de heilige eucharistie wordt steeds minder belang gehecht. We moeten de toorn van God van ons afwenden door onze eigen inspanningen. Als je Zijn vergeving vraagt ​​met een oprecht hart, zal Hij je vergeven. Ik, je Moeder, wil op voorspraak van  de Aartsengel Michael vertellen dat je het goed moet maken. Je krijgt nu de laatste waarschuwingen. Ik hou heel veel van je en ik wil je veroordeling niet. Vraag het ons oprecht en wij zullen je verzoek inwilligen. Je moet meer Offers brengen. Denk na over het lijden van Jezus.’

Op het eerste gezicht lijkt er niets in strijd te zijn met geloof en moraal. Het lijkt erop dat er enge dingen zullen gebeuren voor de kwaden begaan door de moderne samenleving. Er lijkt zelfs een stekende aanklacht te zijn tegen Vaticanum II met ‘priesters … die de weg naar verderf volgen en met hen … veel meer zielen meenemen’. Er zijn echter veel (en verontrustende) feiten weggelaten uit deze gesaneerde versie van het verhaal, die aanhangers van Garabandal zullen verbergen. De enige gelovige in de verschijningen die zelfs heeft geprobeerd deze ernstige problemen weg te verklaren, is de eerder genoemde auteur, L.R. Walker (die intellectueel eerlijk is, maar wiens verdediging van Garabandal faalt). Voordat we ons op de specifieke problemen richten, zal de leer van de kerk over openbaringen hierna worden uiteengezet. 

De criteria van de kerk bij het onderscheiden van openbaringen

Zoals gedetailleerd uitgelegd door theoloog Volksen, en door mij in grote lijnen weergegeven, zijn enkele van de relevante criteria bij het onderscheiden van openbaringen:

 1. Elke openbaring moet a priori worden afgewezen als haar context tegengesteld is aan de kerkelijke leer. Op plaatsen waar de Schrift het meest expliciet spreekt over het onderscheidingsvermogen van geesten en waar ze christenen aanspoort om ‘de geesten te beproeven of zij van God zijn’, geeft ze slechts één criterium van leerstellige aard. ‘Hierdoor is de Geest van God bekend: elke geest die belijdt dat Jezus Christus in het vlees is gekomen, is van God; en elke geest die Jezus ontkent, is niet van God.’ (1 Johannes 4, 2-3). Dit leert dat elke privé-openbaring die Christus niet als God belijdt, en Hem in elk geval afwijst door de leer van Zijn Enige Ware Kerk te verwerpen, niet van God is en moet worden afgewezen.
 2. Een medisch onderzoek van alle zieners moet worden verricht om de lichamelijke en psychische gezondheid te bepalen. Als de zieners gezond van geest en lichaam zijn, betekent dit steun voor een gunstig oordeel. Als kan worden vastgesteld dat de ziener (s) alle symptomen van hysterie of andere psychische aandoeningen toonden bij het ontvangen van de openbaringen, kan een gunstig oordeel niet worden bereikt.
 3. De zieners moeten diepe nederigheid hebben (niet op zoek zijn naar zelfverheerlijking), gehoorzaam zijn aan de juiste kerkelijke autoriteit en standvastigheid hebben. Kracht is nodig, omdat de ziener(s) onder druk zal worden gezet om terug te komen van hun verklaringen en in veel gevallen word(t)(en) vervolgd / bedreigd (bijvoorbeeld St. Bernadette en de drie kinderen van Fatima). Hoewel ze geen heiligen hoeven te zijn, moeten ze onschuld en vroomheid tonen.
 4. De openbaringen moeten van serieuze aard zijn en niet lichtzinnig of overdreven bezorgd over alledaagse dingen.
 5. Elke indicatie van natuurlijke verklaringen en / of fraude moet worden uitgesloten om een bovennatuurlijk karakter mogelijk te maken.

De (verontrustende) feiten van Garabandal

1. Op de Garabandal-website, https://www.garabandal.us/, staat: ‘Op 18 juni 1961 speelden vier meisjes, Conchita Gonzalez (12), Mari Cruz Gonzalez (11) Jacinta Gonzalez (12), en Mari Loli Mazon (12) aan de rand van het dorp toen ze een geluid als donder hoorden. ‘ 

Problemen:

 • De meisjes ‘speelden’ niet – ze hadden gezondigd door appels te stelen. 
 • Ze hadden zich schuldig gevoeld en besloten ‘stenen naar de duivel te gooien’ die ‘aan de linkerkant’ was.
 • Toen ze de donder hoorden, voelden ze zich op hun knieën geduwd als door een ongeziene kracht.
 • Toen ze in ‘extase’ gingen en visioenen hadden, werden ze voorovergebogen en liepen ze zo snel dat veel dorpelingen het moeilijk hadden om bij te blijven door vooruit te rennen. Vorig jaar werd een film over Garabandal uitgebracht (zie https://www.garabandalthemovie.com/en/). De film geeft nauwkeurig weer hoe Conchita er in deze staat uitzag.
 • Meteen deed het me denken aan een affiche uit een griezelfilm over bezetenheid:

Lopen en dingen achteruit doen is ook een teken van satanisme. Achteruit gaan is precies waar occultist Aleister Crowley over schreef in zijn boek Magick in Theory and Practice:

Eerste methode Laat de vrijgestelde adept eerst zichzelf trainen om achteruit te denken met externe middelen, zoals hieronder uiteengezet.

(‘A’) Laat hem leren achteruit te schrijven, met beide handen.

(‘B’) Laat hem leren achteruit te lopen .

(‘C’) Laat hem voortdurend, indien geschikt, films kijken en luisteren naar grammofoonplaten, omgekeerd, en hem zo laten wennen dat deze er natuurlijk en merkbaar uitzien als geheel.

(‘D’) Laat hem oefenen met achteruit praten; dus voor ‘Ik ben Hij’ laat hem zeggen: ‘Ki neb jih’.

(‘E’) Laat hem leren achteruit te lezen. Hierin is het moeilijk om te voorkomen dat je jezelf bedriegt, omdat een deskundige lezer een zin in één oogopslag ziet. Laat zijn discipel hem hardop achteruit voorlezen, eerst langzaam, dan sneller.

(‘F’) Laat hem in overeenstemming met zijn eigen temperament andere methoden bedenken. 

(Zie online op http://www.sacred-texts.com/oto/lib913.htm;)

2. De ‘Maagd’ vroeg de meisjes geen gezegende sacramentaliën [rozenkransen, kruisbeelden, etc.] mee te nemen, omdat ze deze objecten zelf wilde zegenen. Naar verluidt heeft de verschijning honderden objecten gezegend en gekust, zoals kiezelstenen, die werden behandeld als ‘sacramentaliën’. Dit is verontrustend om twee redenen: ten eerste omdat alleen gezegende sacramentaliën de duivel en gevallen engelen beïnvloeden; ten tweede is de Heilige Maagd Maria geen priester en daarom kan ze geen priesterlijke zegen verlenen – vooral niet aan alledaagse voorwerpen zoals kiezelstenen.

3. Een priester, E.H. Luis Andreu, ging met de kinderen mee terwijl ze achteruit het bos in marcheerden alsof ze ‘vleugels op hun hielen hadden’. Hij beweerde toen dat hij in de verschijningen geloofde en ‘overweldigd door vreugde’ was. Terwijl hij dit alles vertelde aan E.H. Valentin, de pastoor van de dorpskerk, verklaarde E.H. Andreu plotseling dat hij zich slaperig voelde, liet zijn hoofd zakken, hoestte en stierf ter plekke. De priester was jong (niet meer dan 40 jaar oud) en had geen geschiedenis van hartproblemen, geen hartproblemen in de familie, en was niet ernstig ziek geweest. Garabandal-aanhangers beweren dat hij ‘stierf van vreugde’. Er werd door de zieners beweerd dat zijn lichaam niet ontbonden zou zijn. Toen zijn lichaam werd opgegraven, ontbond het normaal. Verdedigers van de verschijningen beweren dat zijn lichaam ontbonden zal raken na ‘Het Grote Wonder.’ Mijn lezers kunnen me corrigeren, maar ik heb nog nooit gehoord dat het lichaam van een heilige van ontbinding naar onontbondenheid gaat. Bovendien hebben de zieners dit nooit van tevoren gezegd, het is achteraf verzonnen toen men zijn lichaam in staat van ontbinding aantrof.

4. Bij de dood van Roncalli (Johannes XXIII) wensten veel mensen dat het Concilie zou eindigen. Conchita zei dat ze wist dat de volgende ‘paus’ het Concilie zou voortzetten, en ze was er blij mee.

5. Conchita en de zieners werden vaak betrapt op tegenstrijdigheden over de data van het vermeende ‘Grote Wonder’, waarschuwing, kastijding, enz. 

6. De kinderen openden vaak hun mond en staken hun tong uit, terwijl de Aartsengel Michael hun ‘onzichtbaar de heilige communie’ gaf. Om een ​​einde te maken aan het ongeloof van sommigen, beweerde Conchita dat God zou bewijzen dat dit waar was. Op 18 juli 1962, tijdens een nachtelijke extase, zijn er filmbeelden gemaakt van wat op de tong van Conchita lijkt te verschijnen: een hostie, die ze vervolgens opeet. Naar verluidt gaf Conchita aan pater J. Pelletier toe dat zij zelf de hostie uit de tabernakel van de kerk had gestolen en op haar mond had gelegd, zodat die op haar tong viel voor de zogenaamde ‘mystieke communie’. 

7. Veel mannen getuigden dat de meisjes, in hun extase en op hun knieën gebogen naar achteren, star waren en onmogelijk te bewegen. Het was alsof ze bevroren waren en honderden ponden wogen. De mannen van het dorp konden de kleine, dunne meisjes niet optillen of verplaatsen. 

8. Conchita zei naar verluidt dat de Heilige Moeder ‘verstoppertje met haar speelde’ .

9. Alle vier de kinderen ondertekenden een document met de bisschop van Vaticanum II, dat ze het eens waren met de bevindingen van de Pseudokerk en beloofden de verschijningen nooit meer te zullen promoten. Klinkt dat als iets dat echte zieners zouden doen? De kinderen in Fatima weigerden hun verklaringen terug te trekken van wat ze hadden gezien en gehoord, zelfs toen een slechte man hen dreigde te doden, tenzij ze dat deden. De meisjes in Garabandal trokken later hun terugtrekking in. 

10. De nacht van het geschreeuw. Dit punt verdient een speciale vermelding omdat degenen die Garabandal accepteren het gebruiken om te beweren dat de verschijningen een waarschuwing waren tegen Vaticanum II. Dit evenement besloeg eigenlijk meer dan twee nachten; 18 en 19 juni 1962. Twee van de zieners, Mari-Loli en Jacinta, gingen het bos in aan de rand van de stad. Ze gingen in extase op hun knieën en ze riepen naar ‘Maria’: ‘Vertel ons deze dingen niet!’ Ze schreeuwden toen de hele nacht op een angstaanjagende manier dat het hele dorp opstond en bang was om ze te naderen. De andere twee zieners bleven in het dorp. De geluiden waren zeer beangstigend. Dit zei een potige dorpeling in een vraaggesprek: ‘Kijk, ik wil niet opscheppen, maar ik ben een man, zou je kunnen zeggen, die geen angst kent … maar op die nachten van het geschreeuw, met iedereen samen in duisternis, in stilte, toen ik de meisjes hoorde snikken en gieren in de verte, schudde ik zo, dat mijn knieën zoveel tegen elkaar sloegen dat ik ze niet kon stoppen. Je kunt je niet voorstellen wat het was. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. ‘(Getuigenis van Mr. Pepe Diez, steenhouwer in Garabandal).

Op de tweede nacht voegde Conchita zich bij hen in het geschreeuw. Alleen de gebeden van de dorpelingen deden het geschreeuw wegebben. Elke inwoner van Garabandal vroeg zijn priester om de volgende dag hun bekentenis te horen. Wat veroorzaakte het geschreeuw? Naar verluidt werd hen verteld dat voorafgaand aan de drie ‘grote’ gebeurtenissen de kerk bijna zou worden vernietigd en de mis bijna zou verdwijnen. Ze zagen ook de ‘terugkeer’ van het communisme.

Was dit een visioen van Vaticanum II en de belangrijke heropleving van het communisme na 1989? Overweeg dit: wat is er angstaanjagender dan de hel te zien? Maar toen de drie kinderen in Fatima de hel werd getoond door de Gezegende Moeder, was er geen geschreeuw. En waarom zou de Gezegende Moeder gedurende twee hele nachten zo’n angst veroorzaken? Ik kan me voorstellen hoe beangstigend het is om ’s nachts meisjes achterover in het bos te zien schreeuwen met uren buitenaards geluid.

11. Bij de laatste verschijning in 1965 beweerde Conchita dat Aartsengel Michael haar de boodschap moest vertellen omdat ‘Maria te overstuur was om te spreken.’ Ze stond onder het kruis van haar zoon, maar kon geen boodschap uit de hemel overbrengen?

12. In 1966 wilde Conchita het Karmelietenklooster in Pamplona betreden. De Garabandal-berichten erkennen de geldigheid van Vaticanum II, de valse religie die het heeft gecreëerd en de valse pausen.

13. Joseph Lomangino, een blinde man, werd door ‘Onze-Lieve-Vrouw’ beloofd dat zij zijn gezichtsvermogen zou herstellen op de dag van het ‘Grote Wonder’. De heer Lomangino stierf op 18 juni 2014 op 86-jarige leeftijd in zijn huis in New York. In plaats van toe te geven dat deze ‘profetie’ onjuist was, wijzen promotors en verdedigers van Garabandal op het feit dat hij stierf op 18 juni – precies 53 jaar na de eerste ‘verschijning’ en er is een ‘mystieke betekenis’. Misschien heeft hij geestelijk, niet fysiek, enz., zijn gezichtsvermogen hersteld. Toch is het Grote Wonder niet gebeurd, en daar kunnen ze niet aan ontkomen.

14. Twee van de ‘zieners’ gaven toe dat ze een beeld van de Heilige Moeder in het bos hadden verborgen, zodat ze konden beweren dat Maria hun had verteld waar ze het moesten vinden. Ze deden dit (naar verluidt) omdat ze jaloers waren dat ‘Maria’ het meest met Conchita sprak.

15. Waar zijn de zieners vandaag? Mari Loli Mazon kwam naar de Verenigde Staten en woonde tot haar dood in 2009 in New Hampshire, net voordat ze 60 jaar oud werd. Jacinta González werd Jacinta Moynihan en woont met haar man en dochter in Californië. Mari Cruz González woont in Aviles, Spanje met haar man en vier kinderen. Conchita maakte een museum van haar huis in Garabandal. Sindsdien heeft ze dat huis verkocht en bezit een huis in New York met haar man en ook een flat in Fatima. Vergelijk dat met St. Bernadette in Lourdes. Conchita woont (net als de anderen) allemaal dicht bij kerken van de Vaticanum II-sekte. Helaas woont Conchita binnen een uur rijden van de SSPV, SSPX en de Ave Maria-kapel van E.H. De Pauw, waar ze aan geen enkele plechtigheden zal deelnemen, omdat ze Vaticanum II volledig accepteert.

Conclusie

Ik hoop dat het duidelijk is waarom ik Garabandal verwerp, en even duidelijk waarom het onnodig benadrukken van privé-openbaringen in spiritueel opzicht gevaarlijk is. We hebben de leer van de Kerk, evenals de ware Mis en Sacramenten om ons naar de hemel te leiden. Toch zijn er mensen gevangen in de sekte van Vaticanum II, omdat Garabandal hen vertelt daar te blijven. Was Garabandal het werk van de duivel, een fraude of beide? Wie weet en wat maakt het uit? Wat echt belangrijk is, is het leren van het geloof zoals uitgelegd door goedgekeurde pre-VaticanumII-theologen.

Wat betreft de Traditionalistische priester die ik ken, ik begrijp zijn redenering niet. Ik ben niet vrij om meer te zeggen over wat hij zei, maar hij zal zijn geloof niet verliezen, omdat hij weet dat privé-openbaringen geen dogma zijn en niet moeten dicteren wat we geloven en wat we doen. Daarvoor wenden we ons tot de Heilige Moederkerk. 

Vertaling van:

http://introiboadaltaredei2.blogspot.com/2019/11/garabandal.html


[1] 1942-1915, Amerikaanse Novus Ordo priester die zich zeer inzette voor de boodschap van Fatima, maar er wel heel onorthodoxe verklaringen over gaf

[2] Lumen Gentium bevat vele ketterijen. Wie Engels kan lezen, zie

http://catholicapologetics.info/modernproblems/vatican2/Privatican.htm

Eén reactie

 1. Grotendeels goed artikel. Ik stem met het meeste in. Alleen niet met, dat er geen kerkelijke autoriteit zou zijn. Die is er wel, maar ze leeft noodgedwongen in ballingschap. Het was de Paus in ballingschap ZH Gregorius XVIII, die Rusland plechtig heeft toegewijd aan het Onbevlekt Hart van Maria in 1991. Sedevacantisme is een dwaling door de kerk zelf veroordeeld. Er kan alleen sprake zijn van sedevacantisme, als de vorige Paus gestorven is, en er nog geen nieuwe gekozen is, en ook geen tegen-Paus de stoel van Petrus bezet. Dat laatste nu is het geval. Dit zijn de moeilijkste tijden uit de hele kerkgeschiedenis, en het is juist dat we sinds 1960 een stortvloed van valse verschijningen hebben gezien, door de duivel verspreidt. Maar, hoe kan je een devotie hebben tot Onze Lieve Vrouw van Fatima, en de heiliging van Rusland niet belangrijk vinden. De kernpunten van Fatima waren de toewijding aan haar Onbevlekt Hart, en de toewijding van Rusland aan haar Onbevlekt Hart. Het zou het laatste redmiddel zijn wat God aan de wereld aangeboden heeft. Het verschil tussen oorlog en vrede. Het verschil tussen kerkvervolging, of rust voor de kerk. Welnu, die oorlog en die kerkvervolging zijn gekomen, daarom leeft de katholieke Hierarchie nu noodgedwongen in ballingschap, en is er een rampzalige, universele afval van het Geloof over de hele wereld. In Rome zetelt een valse kerk sinds 28 Oktober 1958, die vals licht, en een vals gevoel van veiligheid verspreidt. De wereld is verre van rustig. Sommigen zeggen, als er een onbekende Paus is, die Rusland heeft toegewijd aan het Onbevlekt Hart van Maria, dan zou Rusland zich bekeerd moeten hebben. Onze Lieve Vrouw heeft gezegd, de Consecratie van Rusland zal wel komen, maar heel laat. Misschien te laat om nog de kastijding te voorkomen. Uiteindelijk zou haar Onbevlekt Hart overwinnen, en er zou een periode van wonderbare Vrede komen. Die komt ook, maar alleen na de drie dagen van duisternis, en onder de grote Koning van Frankrijk. Hij wordt gekroond als Frankrijk en de wereld door een vreselijke kastijding getroffen zijn, die veel doden kost. Als de mensen geluisterd hadden in 1917 dan was er al veel eerder vrede gekomen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.