Een priester in Armenië

download (2)

In de koude vriesnacht van Sovjet-Armenië komt een man een station binnen. Hij wil de eerstvolgende trein naar Jeravan. Hij valt op door zijn kleding en uiterlijk, en verklaart de vragende stationschef dat hij uit Nederland komt. Er ontwikkelt zich een gesprek, waarin de stationschef hem met klem aanraadt niet de gewenste trein van 19.13 te nemen, maar die van 20.13. Die van 19.13 is altijd overvol. De Nederlander neemt dat graag aan, dan kan hij nog wat meer praten met de stationschef.

Als de stationschef even weg is voor zijn werk, komt, onverwacht voor de Nederlander, een trein langs die niet stopt. In het licht van de lantaarns ziet hij spijlen waar ramen zouden moeten zijn, en dorstige tongen van de dicht opeengepakte passagiers, die, uitgedroogd, er ijs en ijzel van aflikken. En de man begrijpt: dit is een gevangenentransport – en de stationschef heeft me expres laten wachten zodat ik, als West-Europeaan, dit gruwelijke transport zou zien om er thuis over te vertellen.

Dan komt de stationschef terug en beiden zwijgen. Ze horen dit niet gezien of doorverteld te hebben. En plots heft de Nederlander luidkeels het Ave Maria aan, in het Baskisch. De stationschef zingt mee en kan zijn tranen niet bedwingen. Als het af is, omhelst hij de Nederlander.

De chef was een communistische Bask, die gevochten had in de zogenaamde Spaanse burgeroorlog. Na de overwinning van Franco was hij gevlucht naar de USSR. De Nederlander was een vroom priester, talenwonder, professor aan de Universiteit van Amsterdam in de Semitische talen. Hij was stiekem naar Armenië gegaan om te zoeken naar de overblijfselen van de genocide die in 1915 op de Armeniërs gepleegd is door de Turken. Zijn naam was Jan Sanders.

 

chaldeeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.